“The greatness of a nation
and its moral progress
can be judged by the way
its animals are treated"
― Mahatma Gandhi

Honden
Bij mijn geboorte (1975) kreeg ik al een lik over mijn neus van een Pekinees en zo werd dierenliefde mij met de paplepel ingegoten. Op mijn vijfde volgde Roots, een bouvier die 14 jaar aan mijn zij leefde en later volgden nog enkele andere honden. In 2000, op vakantie in Turkije, vond ik twee gedumpte puppy’s. Hoe kon ik ze achter laten? Op dat moment 7 weken jong en nog klein, maar in Nederland groeiden zij uit tot twee grote Turkse berghonden, Sjors & Sjimmie genaamd. Twaalf jaar lang hebben zij lief en leed met mij gedeeld en hebben zij een belangrijke rol gespeeld in de kennis die ik over honden heb opgedaan. In 2012 zijn zij overleden.
Naast Sjors & Sjimmie ving ik vaak opvanghonden op die tijdelijk geen eigen mandje hadden. Herboren gingen zij weer de deur uit naar een nieuw mandje.
Sinds mei 2016 is mijn leven verrijkt door Taka, een hond die ik in Roemenië aan de ketting aantrof. Ik heb hem bevrijdt en geniet elke dag van zijn ontwikkeling in vrijheid. Een leven zonder hem is niet meer weg te denken. Zie hier een filmpje over de bevrijding van Taka. In januari 2019 is Lucy erbij gekomen, ook een hondje uit Roemenië.

Een opleiding tot kynologisch gedragstherapeut was een logisch gevolg. Daarnaast ging ik assisteren op een hondenschool om daarna zelf te gaan lesgeven. Maar de reguliere lessen met ‘zit, lig, af, hier’ konden mij niet boeien. Hulpmiddelen om de hond in toom te houden waren eerder regel dan uitzondering in plaats van dat er werd gekeken naar het gedrag van de begeleider die daar vaak de oorzaak van was. Van begeleiding was vaak geen sprake, de hond was de ‘lagere’ en moest leren luisteren. Hier ontstond het idee dat het toch echt anders zou moeten kunnen, dat er andere manieren zijn om een hond op te voeden waarbij gelijkwaardigheid en vertrouwen een uitgangspunt is voor de basis van een goede relatie.
Na het afronden van de opleiding tot humane Bowen therapeut volgde de opleiding tot Canine Bowen therapeut waarbij buiten het anatomische deel ook veel over emoties, stress en gezondheid bij honden werd gedoceerd. Vele andere seminars van sprekers uit binnen- en buitenland volgden met de meest uiteenlopende onderwerpen; o.a. over angst bij honden, ethologie, gedrag, een gezond huishouden, therapiemethoden en de geschiedenis van de hond.
Daarnaast volgde ik een cursus T-Touch bij honden. Ook de werking van essentiële oliën hebben mijn hart veroverd, ze vormen een rijke aanvulling in het balanceren van de hond in de breedste zin van het woord.
Naast al deze werkgebieden begeleid ik ook avontuurlijke wandelreizen in Noorwegen voor mensen met hun hond, onder de naam True Nature Trails en ben ik ook hondenfotograaf. Mijn werk is te zien op Nouky Photography.

Me, myself and I
Mijn jarenlange persoonlijke ontwikkeling, inzicht in jeugdtrauma’s en de vele trainingen die ik heb gevolgd op het gebied van zelfontwikkeling, hebben geleid tot een grote kennis op het gebied van o.a. intuïtie, emoties, lichaamswerk, trauma’s, essentiële oliën, communicatie, energie, gedrag bij mens en dier, ademwerk, meditatie en natuurlijke voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast zijn de relaties om mij heen mooie spiegels, relaties waarbij gelijkwaardigheid, respect, openheid en zelfreflectie de basis-ingrediënten zijn. Vanuit al deze factoren worden mijn coaching trajecten vanuit een holistische visie uitgedragen.