Bij het behandelen van een hond kan er sprake zijn van een samenwerking met (complementaire) dierenartsen. Een gezamenlijke inzet verhoogt tenslotte het welbevinden van de hond. Vooraf kan er dus al een mogelijke diagnose gesteld zijn door een andere discipline maar ook zonder verwijzing kan men terecht. Een Canine Bowen therapeut is geen dierenarts en pretendeert dit ook niet te zijn. Alleen gediplomeerde humane Bowen therapeuten kunnen zich specialiseren als Bowen therapeut voor honden.
Eerste afspraak
– complementair intakegesprek (leefomgeving, voeding, beweging, gezondheid, fysieke observatie, mobiliteit, gezondheid eigenaar)
– vormen van een behandelplan
– gezondheidscheck door de eigen dierenarts (bij medische klachten)
– 1e behandeling, op een vertrouwde plek, vaak thuis
Een eerste afspraak zal ongeveer een uur duren, waarbij uw hond kan wennen aan de therapeut. Het werkelijke hands-on gedeelte van de sessie duurt gewoonlijk niet meer dan ongeveer 20 minuten. De dagen erna kan de hond reacties ervaren op de behandeling en zich gaan herstellen. Na 7 dagen is een vervolgbehandeling gewenst. Het minimale aantal behandelingen is drie, tenzij de hond anders aangeeft. Ook is dit afhankelijk van diverse factoren als leeftijd, gesteldheid van de hond en soort aandoening. Een behandeling van zowel eigenaar als hond wordt aanbevolen.
De hond bepaalt!
De behandeling wordt nooit op de hond afgedwongen – in feite is het provoceren op het lichaam bij een angstige of defensieve hond bij welke therapie dan ook, zeer contraproductief. Een ontspannen hond, een hond die de behandeling vrijwillig ondergaat, draagt bij aan het maximaliseren van het effect van de behandeling. De hond mag zelf bepalen wanneer het moment is dat het aangeraakt wil worden. Daarnaast weet een hond vaak zelf het beste waar hij hulp en ondersteuning bij nodig heeft. Er zal dus alle tijd genomen worden het dier zich op zijn gemak te laten voelen en daarom zullen behandelingen ook vaak thuis plaatsvinden. Soms kan de hond maar één move aan en heeft dan al genoeg. Ze tonen dit in hun specifieke hondentaal, daar wordt naar geluisterd en eventueel wordt de behandeling gestopt. De hond geeft zelf aan of en hoeveel meer het wil en kan ontvangen daarna.
Wat is het verschil met TTouch & ostheopathie?
Er zijn veel verschillende behandeltechnieken in de medisch ondersteunende beroepen om het welzijn van honden te verhogen. De Canine Bowen Techniek is er daar één van. Enkele anderen zijn o.a. TTouch en Osteopathie. Vaak wordt gevraagd wat de verschillen zijn. Dit is moeilijk uit te leggen aan mensen die geen ervaring met de Bowen Techniek hebben. Je zou dit eigenlijk zelf moeten ervaren en voelen.
De Bowen Techniek werkt in op de fascie (een onderdeel van het bindweefsel) met een zeer lichte en korte rol. Het effect zit in de specifieke locaties welke worden behandeld. Het contact is van zeer korte duur, wat voor veel honden als aangenaam wordt ervaren. Zeker bij honden die angstig aangelegd zijn of chronisch ziek, is het uitnodigende korte contact een verademing. De therapeut is tenslotte een vreemde, die hem of haar aanraakt. Het effect wordt niet bereikt door de therapeut, maar door het zelfherstellend vermogen van het lichaam, welke door de therapeut wordt aangezet tot een reactie. De Bowen-move is simpel en bestaat niet uit veel verschillende technieken zoals bijvoorbeeld TTouch. Het is één move en dan is het contact weer weg. Er zijn niet meerdere hand-on bewegingen nodig zoals bij bijvoorbeeld bij TTouch en Osteopathie. De Bowen Techniek is geen massage.
Prijzen
Individuele behandeling hond: € 50,-
Combinatie behandeling eigenaar & hond: € 90,-
Minimale behandelingen per individu: 3